Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z Grzybami i Kapustą wg Patrycji

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
woda 250 ml
kapusta kwaszona 1 kg
grzyby suszone 200 gram
cebula 1 duża
olej do smażenia
pieprz do smaku
sól do smaku
grzyby 200 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z Grzybami i Kapustą wg Patrycji

Suszone grzyby namoczyć, odstawić na około 30 minut. Zlać tą wodę. Wypłukać grzyby. Nalać świeżej wody i zostawić na całą noc.
Mrożone grzyby rozmrozić.
Następnego dnia grzyby ugotować z kwaszoną kapustą.
Ugotowane grzyby zmielić w maszynce, a kapustę odcisnąć i drobno posiekać.
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Połączyć razem z kapustą i grzybami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz najlepiej przygotować jeden lub dwa dni wcześniej.

Ciasto sporządzić poprzez stopniowe zmieszanie wody z mąką i ciągłe zagniatanie.
Ciasto musi elastyczne i jednolite.
Gotowe ciasto rozwałkowywać, wycinać krążek za pomocą specjalnej maszynki nakładać odpowiednią ilość farszu. Pierogi zlepiać ręcznie lub za pomocą maszynki.

Pierogi gotować w osolonej wodzie partiami. Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.02.2014 08:03
lubimy pierożki ..
adelajda 29.12.2013 17:00
lubię wszystkie pierogi tylko z owocami nie
gosia561 24.12.2013 14:12
idealne na wigilię
Jusiaa 24.12.2013 10:17
Z mrożonymi grzybami nie robiłam jeszcze, coś nowego. Wyglądają przepysznie:)
Romanowka 24.12.2013 10:06
Smaczne pierogi!
iwi 24.12.2013 09:43
Przepyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak