Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z Grzybami i Kapustą wg Patrycji
Mrożone grzyby rozmrozić.
Następnego dnia grzyby ugotować z kwaszoną kapustą.
Ugotowane grzyby zmielić w maszynce, a kapustę odcisnąć i drobno posiekać.
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Połączyć razem z kapustą i grzybami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz najlepiej przygotować jeden lub dwa dni wcześniej.
Ciasto sporządzić poprzez stopniowe zmieszanie wody z mąką i ciągłe zagniatanie.
Ciasto musi elastyczne i jednolite.
Gotowe ciasto rozwałkowywać, wycinać krążek za pomocą specjalnej maszynki nakładać odpowiednią ilość farszu. Pierogi zlepiać ręcznie lub za pomocą maszynki.
Pierogi gotować w osolonej wodzie partiami. Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez około 5 minut.