Pierogi z fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    0,5 kg
  • proszku do pieczenia

    łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    łyżeczka
  • masła

    15 dag
  • ser feta

  • jajko

    1
  • natka pietruszki

  • wody

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto na pierogi: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Posiekane masło wyrobić z mąką, dodając stopniowo wody. Tak przyrządzone ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je, posmarować roztopionym wcześniej masłem, oprószyć mąką i zwinąć w rulon, po czym włożyć je ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Zrobić farsz: pokruszony ser feta wymieszać delikatnie z jajkiem, posiekaną drobno natką pietruszki, solą i pieprzem. Po upływie kwadransu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wykrawać kółka, nakładając na nie przyrządzony farsz i zlepiać. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 20.05.2012 12:17
może być ciekawy obiad :)
mic 30.09.2011 12:25
z feta nigdy nie jadlem
motomaniak 24.08.2011 23:47
Pyszne
magdalea 07.03.2011 18:16
ciekawy przepis, trzeba wypróbową
magdalea 07.03.2011 18:16
ciekawy przepis, trzeba wypróbową
iwona332 22.11.2010 11:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat