Pierogi z fasolowym farszem

Pierogi z fasolowym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • majeranek Prymat

    3 łyżeczki
  • pieprz kajeński

    do smaku
  • Ciasto: mąka pszenna

    300 gram
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • szczypta soli

  • posiekany szczypiorek

  • Farsz:

    1 szklanka
  • biała fasola

    1 szklanka
  • woda

    2/3 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z fasolowym farszem foto
FARSZ: starannie wypłukaną fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia fasolę w garnku bez przykrycia doprowadzam do wrzenia, odlewam wodę, a do garnka z fasolą wlewam świeżą, gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Cebule kroję w drobną kostkę, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, na krótko przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pierogi z fasolowym farszem foto
Miękką i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę przesmażam cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Krok 3 - Pierogi z fasolowym farszem foto
CIASTO: mąkę przesiewam przez gęste sitko na stolnicę, dodaję sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę mieszam. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką lub dolewając odrobinę wody. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na trzy części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Wycinam szklanką krążki, nakładam farsz łyżeczką i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi układam na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakrywam drugą ściereczką, aby nie obsychały.
Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.
Krok 4 - Pierogi z fasolowym farszem foto
Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane oliwą extra vergine i posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

01.02.2017 16:48
Pomysłowy farsz.

ben-ka

10.08.2014 10:45
Warto sobie takie pierożki zrobić:)

anemon

06.01.2014 19:26
Jeśli lubisz fasolę, to zrób koniecznie, są przepyszne, ale koniecznie trzeba farsz mocno doprawić.

Alex_M

05.01.2014 13:30
uwielbiam wszystkie pierożki, ale z takim farszem jeszcze nie próbowałam :)

IZABELA29

14.11.2013 14:57
smaczne jedzonko

IZABELA29

05.11.2013 12:03
i o to w gotowaniu chodzi

anemon

25.05.2013 19:48
Izabela polecam, bo w sumie z bardzo prostych i niedrogich składników mamy bardzo smaczne i dość niecodzienne pierogi.

IZABELA29

25.05.2013 18:58
takich jeszcze nie jadłam..

Grazyna0211

05.11.2012 16:21
świetny przepis

anemon

12.10.2012 10:13
Gdy pierwszy raz je zrobiłam sama byłam zaskoczona, że z tak zwyczajnych składników wyszły tak smaczne pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat