Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1
mleko ok. 0,5 szkl
kapusta kiszona 500 g
cebula biała 1
pieczarki 5-7 szt
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek

Kroki postępowania

1
Pieczarki i cebulę kroję w bardzo małą kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Na niewielkim ogniu duszę grzyby do momentu wyparowania całej wody puszczonej przez pieczarki. Doprawiam solą i mielonym pieprzem.
Krok 1 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
2
Kapustę gotuję ok. 1 godz. Następnie studzę i odciskam z wody. Kroję na drobniejsze kawałki.
Krok 2 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
3
Mieszam przestudzone grzyby z kapustą, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem. Dolewam 2 łyżki oleju, by farsz był bardziej wilgotny.
Krok 3 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
4
Do mąki wbijam jajko i mieszając za pomocą widelca dolewam po trochu zimne mleko. Gdy połączy się prawie cała mąka z mlekiem, odkładam widelec i dalej wyrabiam ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
Krok 4 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
5
Ciasto wałkuję na omączonym blacie na grubość ok. 1,5-2 mm.
Krok 5 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
6
Wycinam krążki z ciasta, nakładam łyżkę farszu i zlepiam pierogi. Gotowe układam obok siebie i przykrywam ściereczką, by nie obeschły.
Krok 6 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
7
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 7 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto
8
Ugotowane pierogi układam na talerzu tak, by nie dotykały do siebie, dzięki czemu się nie posklejają. Podaję na gorąco, najlepiej smakują dodatkowo podsmażane na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 8 - Pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 18.12.2012 18:45
z kapustą Mmm... :)
adelajda 01.12.2012 16:05
najlepsze są takie zrobione w domu ! super !
halina17 03.11.2012 13:48
Smaczne pierogi.
iziona 03.11.2012 07:35
Ja lubię z leśnymi grzybami, ale pieczarki też fajna sprawa.
sylwia / sytofala 02.11.2012 21:00
smak tradycji
Silver Teaspoon 02.11.2012 20:52
pyszne
aisoglam 02.11.2012 20:31
Fajny wzorek :) Smacznie wyglądają te pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak