Pierogi z farszem warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • marchewka

    35 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • posiekana natka

    3 łyżki
  • masło

    10 dag
  • ser biały

    15 dag
  • żółtko

    1 sztuka
  • orzechy laskowe

    10 dag
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną, całe jajka, 1/4 szklanki wody oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Jedną całą marchewkę i łyżkę posiekanej zieleniny odkładamy. Marchewki i cebulę obieramy, następnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Zieleninę płuczemy, osuszamy i siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy w nim warzywa przez 5 minut. Następnie przekładamy warzywa do miski, mieszamy z serem białym, żółtkiem, 1/2 orzechów laskowych drobno posiekanych, zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy krążki i kładziemy na nie schłodzone nadzienie. Zlepiamy brzegi formując pierogi. Na patelni rozgrzewamy masło roślinne i podsmażamy na nim pozostałą marchewkę, posiekaną drobno zieleninę i posiekane orzechy laskowe. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyjmujemy, odcedzamy i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Podajemy na talerzu z warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 26.03.2013 08:57
Lubię takie podsmażone pierogi.
IKrakowianka 09.01.2013 21:53
bardzo fajny ten farsz
maryśka 06.09.2011 10:13
fajne
Barbara55 22.01.2011 15:11
nieciekawy farsz
rakow2 20.11.2010 17:15
pierogi są super
Baska Kaska 12.11.2010 09:26
bardzo fajne
Ewelina47 09.11.2010 12:28
godne polecenia
Tika4444 05.11.2010 07:52
ładne te pierożki
magdalena97 06.10.2010 07:57
dobre sa bo robie ale bez ziol
hastalavista 08.09.2010 22:30
brzmi super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat