Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dzemem jagodowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem jagodowy 3 słoiki
ciasto drożdżowe: 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dzemem jagodowym

Ciasto:
2/5 kostki margaryna,
5 dag drożdże,
1 1/4 szklanki mleko,
3,5 szklanki mąka,
szczypta Sól,

Żóltka oddzielamy od białek, szykujemy odpowiednie proporcje poszczególnych produktów. Do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, białka,mleko ( z drożdzy robimy rozpyczn i z mleka.)zagniatamy ciasto , w razie podszeby dodajemy mąki trochę gdyby ciasto było za rzadkie. Odstawiamy na 40 miunut pod przykryciem aby ciasto podrosło.

Ciasto rozwałkowujemy. WYkrajamy kółka. Na każde wykładamy łyżeczkę dźemu. Dokładnie sklejamy aby dżem nie wyciekał podczas smażenia.
Smażymy z 2 stron na głębokim oleju. Rozgrzanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 09.06.2013 14:28
bardzo ciekawy pomysł
Ewelina47 10.02.2013 21:17
ciekawe jak sakują
Henryka2 24.11.2012 21:53
Pomysłowe
V_kuchareczka 24.11.2012 21:00
pyszne pierożki
Jarosz 24.11.2012 19:27
wspomnienie o wakacjach.. pycha...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak