Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

dynia 1 sz
groszek konserwowy 3/4 puszki
ser biały 200 g
mąka tortowa 500-600 g
olej 1 łyżka
woda ciepła
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki

Przyprawy

masło
zioła
sól
pieprz
Liść lubczyku suszony Prymat
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki.
Krok 1 - Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem foto
2
Ciasto pierogowe oczywiście robię według przepisu mamy. Nie dodaje jajek!
Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę oleju i sukcesywnie w czasie wyrabiania ciasta dodawać gorącą wodę.
Krok 2 - Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem foto
3
Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów formując falbankę. Gotować w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia.Okrasić masełkiem z ulubionymi ziołami.
Krok 3 - Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.09.2014 15:10
z dynia nigdy jeszcze nie jadłam
mirosława4 19.09.2014 15:02
nie jadłam jeszcze takich , warte są wypróbowania :)
pajbek 19.09.2014 14:50
To lubię :-)
Magda60 19.09.2014 13:36
fajne polaczenie smakow
Futka 19.09.2014 13:00
Cudne pierożki, bardzo oryginalne :)
IlonaAlbertos 19.09.2014 12:01
Ciekawy pomysł na pierogi.
marcia7 19.09.2014 11:59
farsz w moim guście
pestka 19.09.2014 11:33
takich jeszcze nie jadłam, koniecznie spróbuję
Mniam 19.09.2014 11:31
Na pewno by mi smakowały. Robiłam, ale bez groszku :)
Magula 19.09.2014 10:57
rewelacyjne pierogi
Mel Kimbra 19.09.2014 10:53
spróbuję na pewno.
Pietruszka 19.09.2014 10:17
wyglądają pysznie
kloruś 19.09.2014 10:13
wyglądają bardzo smakowicie!
Triss 19.09.2014 10:00
ciekawy przepis.:)
wyattearp 19.09.2014 09:44
ciekawe ,ciekawe !!!
Anna169Hosz 19.09.2014 08:37
Palce lizać!
Ewelina1991 19.09.2014 08:31
interesujący farsz :)
Konczi 19.09.2014 08:08
świetny farsz, dla mnie też to nowość ale jakże smaczna !!!
Ali 19.09.2014 07:57
Pierogi z dynią? Nie jadłem nigdy, ale już lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak