Pierogi z dudkami

Pierogi z dudkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • margaryna miekka

    3-4 łyżka
  • sól

    do smaku
  • wrzątek

    wg potrzeby
  • dudki wieprzowe

    1/2 kg
  • cebula

    1-2 szt
  • przyprawy

    wg uznania
  • oliwa

    wg potrzeby
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką.
Nakładamy farsz, przygotowany wcześniej w następujący sposób:
Dudki wieprzowe (płucka) gotujemy, przestudzone przepuszczamy przez maszynkę wraz z cebulą. Na patelni z oliwa podsmażamy nieco farsz, następnie solimy, dodajemy przyprawy wg uznania (pieprz, papryka...), możemy dodać posiekana zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki...)
Przestudzony farsz wyrabiamy z jajkiem.
Na wycięte z ciastka kółka nakładamy spore ilości farszu, zlepiamy brzegi palcami, jednocześnie zawijając je.
Gotujemy we wrzątku, posolonym i z dodatkiem oleju.
Podajemy polane przesmażoną na tłuszczu cebulką , lub przysmażamy pierogi, według uznania.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Honorata1

17.07.2012 18:37
jedyna postać płucek,w której mi smakują :)

Kikiriki

08.04.2012 16:50
no proszę :)

iziona

28.03.2012 12:50
Dudki to płucka ?, ale mnie zaskoczyłaś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat