Pierogi z czymkolwiek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • margaryna miekka

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • wrzątek

    wg potrzeby
  • Farsz:

    wg potrzeby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obojętne do jakich pierogów najważniejsze jest odpowiednie ciasto.
Ważne, aby dobrze się wyrabiało,wałkowało,lepiło i...smakowało.
Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką. Nakładamy farsz według uznania, serowy, mięsny, czy owocowy.
Brzegi ciasta sklejamy palcami zawijając je przy tym.
Powstaną spore, grubawe pierogi, ale smaczne, o miękkim cieście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 13.10.2012 20:43
wg tego przepisu łatwo się kleją :)
eMMe 09.10.2012 15:51
super przepis, ale ja nie mam cierpliwości do klejenia
Honorata1 19.07.2012 22:12
uwielbiam pierogi...jeść :)
Ela15 07.07.2012 20:44
super
Betka 20.05.2012 18:54
fajny;)
Patrycja35 28.03.2012 13:41
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat