Pierogi z czerwoną soczewicą i wędzonym boczkiem

Pierogi z czerwoną soczewicą i wędzonym boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto na pierogi

  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • gorąca woda

farsz

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • wędzony boczek

    200 gram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.

Mąkę przesypać na blat, dodać sól i dolewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść ciasto, zagniecione ciasto przykryć ściereczką.
2.

FARSZ:

Soczewicę opłukać przesypać do garnka
Gotować do miękkości w osolonej wodzie .
Następnie odcedzić .
Cebulę obrać .
Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę ,następnie podsmażyć na patelni, doprawić solą ,pieprzem i ziołami.
Schłodzoną soczewicę wymieszać z podsmażoną cebulką.


3.

Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować dość cienko, szklanką wycinać krążki, na każdy krążek układać po porcji farszu , zlepiać, pierogi wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu pierogów.

4.

Podawać na ciepło polane masłem lub podsmażone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

02.04.2017 10:09
Ciekawa propozycja :)

ilka01

01.04.2017 23:43
pyszności .......

halina17

01.04.2017 20:39
Dobre pierogi.

Wiktoria29

01.04.2017 20:19
bardzo lubie pierogi z soczewicą ,ale nie dodawałam boczku

IKrakowianka

01.04.2017 20:14
smaczne pierożki

aga3103

01.04.2017 20:13
Bardzo lubię takie pierogi :)

Konczi

01.04.2017 16:20
Muszą być smaczne

olkaaa

01.04.2017 13:10
wyglądają smakowicie

Róża1

01.04.2017 09:53
wpraszam się na nie :-)

Justi2401

01.04.2017 09:34
Bardzo smaczny farsz do pierogów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat