Pierogi z czerwoną fasolką i ziemniakami

Pierogi z czerwoną fasolką i ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • ziemniaki

    10
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • oregano

  • majeranek

  • oliwa

  • Ciasto:

  • mąka

    2 1/3 szklanki
  • jajko

    1
  • białka

    2
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • woda

    1/3 (gorąca)
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę przelewamy wodą i osączamy na sicie. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy fasolkę i wszystko razem jeszcze raz ubijamy. Dodajemy usmażoną cebulkę, przyprawy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masełkiem. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

09.09.2012 09:16
fajnie wyglądają

1j1o1l1a1

05.06.2012 19:40
ciekawe...nie robiłam nigdy z fasolką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat