Pierogi z czereśniami Marcina Budynka

Pierogi z czereśniami Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

    1 szt.
  • woda ciepła

    200 ml
  • sól

    1 szczypta
  • czereśnie

    300 g
  • cukier puder

    40 g

Sos

  • żółtka

    2 szt.
  • cukier puder

    40 g
  • cukier waniliowy

    5 g
  • olejek wanilinowy

    2 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
Przygotuj pierogi: z mąki, ciepłego mleka, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.
Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

12.08.2016 23:14
z takim sosem jeszcze nie jadlam, bardzo ciekawe:-)

Franciszek

19.06.2015 19:19
Pycha pierogi

iziona

19.06.2015 19:14
Ja nigdy nie robiłam takich pierogów ba nawet nie próbowałam :)

cukiereczek

19.06.2015 13:59
smak dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat