Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z czereśniami Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
jajko 1 szt.
woda ciepła 200 ml
sól 1 szczypta
czereśnie 300 g
cukier puder 40 g

Sos

żółtko jajek 2 szt.
cukier puder 40 g
cukier waniliowy 5 g
olejek wanilinowy 2 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czereśniami Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
Przygotuj pierogi: z mąki, ciepłego mleka, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.
Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.08.2016 23:14
z takim sosem jeszcze nie jadlam, bardzo ciekawe:-)
Franciszek 19.06.2015 19:19
Pycha pierogi
iziona 19.06.2015 19:14
Ja nigdy nie robiłam takich pierogów ba nawet nie próbowałam :)
cukiereczek 19.06.2015 13:59
smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak