Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z cukinią i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
sól 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
jajko 1 szt
woda 200 ml
cukinia 2 szt
grzyby leśne 25 dag
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
bryndza 100 g
pietruszka zielona 1 łyżeczka
sól do smaku
cebula 1 szt
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z cukinią i grzybami

Młode cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach lub posiekać w drobną kosteczkę bez obierania skórki jesli jest miękka i delikatna.Pokroić cebulę i czosnek ,dodać grzyby np.kurki pokrojone drobno i smażyć 10 min na oliwie.Potem dodać cukinię i dalej dusić ok.5 min.Na koniec dodać bryndzę rozdrobnioną ,posiekaną pietruszkę ,sól i pieprz do smaku.
Tak oto powstało nam nadzienie pierogów.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy przesianej mąki ,dodać do niej należy jajko,sól i kurkumę ,wymieszać i zagniatać ciasto dodając masło i stopniowo wodę.Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka np.szklanką lub kwadraty radełkiem.Na środek dać masę cukiniowo-grzybową i zlepiać .Gotować we wrzątku ok.2 min. po tym jak wypłyną na powierzchnię.Polać oliwą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.02.2015 18:34
ciekawe jak smakują
dianix 16.12.2011 12:39
nigdy się z takimi nie spotkałam
Papryczka 25.11.2011 13:46
fajne
marchewka 07.11.2011 22:59
mniam, ciekawy pomysł
ronald88 21.10.2011 09:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak