pierogi z cieciorką

pierogi z cieciorką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • ciecierzyca

    2 puszki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • jajko

  • sól

  • majeranek Prymat

  • pasta sezamowa

    1-2 tahini
  • kasza

    0,5 bulgur
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zaczynamy od farszu.
Bulgur lub kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cieciorkę miksujemy z czosnkiem, tahinią lub/i pastą curry. Mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku.

Sekretem dobrego ciasta na pierogi jest bardzo ciepła woda- tak ciepła jak tylko da się wytrzymać.
Z mąki, wody i masła zagniatamy ciasto o konsystencji gumy do żucia. Każdy ma swoją technikę lepienia pierogów, ja formuję z ciasta ruloniki i odkrawam z nich kawałki ciasta (jak na kopytka), następnie formuję w dłoni owalny placek, nakładam farsz i zlepiam.

Pierogi gotujemy w dużej ilości wody aż zaczną wypływać na powierzchnię. Można też usmażyć je w głębokim tłuszczu.
Jeśli komuś nie bardzo odpowiada taki miks smaków, bulgur/kuskus może zastąpić kaszą gryczaną, a orientalne przyprawy majerankiem i przysmażoną cebulką (ten wariant na zdjęciu)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

09.08.2011 22:14
brilliant!

pawel6

09.08.2011 10:54
chętnie bym spróbował takich pierogów:)

Małgorzata113

08.08.2011 22:26
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat