Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z cieciorką
Bulgur lub kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cieciorkę miksujemy z czosnkiem, tahinią lub/i pastą curry. Mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku.
Sekretem dobrego ciasta na pierogi jest bardzo ciepła woda- tak ciepła jak tylko da się wytrzymać.
Z mąki, wody i masła zagniatamy ciasto o konsystencji gumy do żucia. Każdy ma swoją technikę lepienia pierogów, ja formuję z ciasta ruloniki i odkrawam z nich kawałki ciasta (jak na kopytka), następnie formuję w dłoni owalny placek, nakładam farsz i zlepiam.
Pierogi gotujemy w dużej ilości wody aż zaczną wypływać na powierzchnię. Można też usmażyć je w głębokim tłuszczu.
Jeśli komuś nie bardzo odpowiada taki miks smaków, bulgur/kuskus może zastąpić kaszą gryczaną, a orientalne przyprawy majerankiem i przysmażoną cebulką (ten wariant na zdjęciu)