Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z brzoskwiniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szkl
woda gazowana 150 ml
oliwa 1 łyżka
sól

Pozostałe składniki

brzoskwinie 3-4 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana kremówka 1/2 szkl
cukier puder 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku

Porada

Dzisiaj przygotowałam pierogi z brzoskwiniami z dodatkiem cukru z ziarenkami wanilii i bitą śmietaną, były wyśmienite.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, wlać oliwę, dodać odrobinę soli, połączyć z podgrzaną wodą gazowaną
Krok 1 - Pierogi z brzoskwiniami foto
2
Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut.
Krok 2 - Pierogi z brzoskwiniami foto
3
Brzoskwinie umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w ósemki, oprószyć cukrem z wanilią.
Krok 3 - Pierogi z brzoskwiniami foto
4
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki.
Krok 4 - Pierogi z brzoskwiniami foto
5
Na każdy krążek ułożyć kawałek brzoskwini..
Krok 5 - Pierogi z brzoskwiniami foto
6
Dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na posypanej mąką desce lub ściereczce.
Krok 6 - Pierogi z brzoskwiniami foto
7
Gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem. Podawać z bitą śmietaną lub zrumienionym masłem.
Krok 7 - Pierogi z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.08.2015 22:41
lubię pierogi na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak