Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
FARSZ
-
botwinka
1 pęczek -
ser ricotta
200 gram -
koper świeży
2 łyżki -
sól i pieprz
do smaku -
oliwa
-
ocet
3/4 łyżki
Ciasto:
-
mąka
2 szklanki -
żółtko jajek
1 sztuka -
woda
ok 3/4 szklanki gorącej -
olej
1,5 łyżki -
sól
szczypta
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

NADZIENIE: Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość pogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz posiekany koperek. Całość mieszamy, doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy botwinkowy farsz.

Polecam pierogi podać także z masełkiem koperkowym.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się