Pierogi z botwinką

Pierogi z botwinką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • botwinka

    1 pęczek
  • ser ricotta

    200 gram
  • koper świeży

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

  • ocet

    3/4 łyżki

Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • woda

    ok 3/4 szklanki gorącej
  • olej

    1,5 łyżki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z botwinką foto

NADZIENIE: Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.

Krok 2 - Pierogi z botwinką foto

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość pogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Krok 3 - Pierogi z botwinką foto

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz posiekany koperek. Całość mieszamy, doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.

Krok 4 - Pierogi z botwinką foto

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy botwinkowy farsz.

Krok 5 - Pierogi z botwinką foto
Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy przytopioną słoniną i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
Polecam pierogi podać także z masełkiem koperkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

23.08.2018 06:45
Super pomysł :)

gusia1000

07.12.2016 17:38
Bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat