Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem i boczkiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że bób nie jest taki drogi już :)

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
woda gorąca 1 szklanka
sól 1 szczypta

Składniki na farsz:

bób 400 gramów
boczek wędzony 300 gramów
ziemniaki ugotowane 4 sztuki
młoda kapusta 300 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
parmezan starty 1 szklanka
tymianek posiekany 1 garść
kolendra posiekana 1 garść
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem i boczkiem

Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę. Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.

Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność. Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10 cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak