Pierogi z bobem i boczkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że bób nie jest taki drogi już :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • woda gorąca

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na farsz:

  • bób

    400 gramów
  • boczek wędzony

    300 gramów
  • ziemniaki ugotowane

    4 sztuki
  • młoda kapusta

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • parmezan starty

    1 szklanka
  • tymianek posiekany

    1 garść
  • kolendra posiekana

    1 garść
  • gałka muszkatołowa mielona

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę. Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.

Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność. Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10 cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat