Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 1 kg
cebula 1 sztuka
przyprawy do smaku
mąka pszenna 1/2 kg
woda 1 szklanka
sól szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem

Farsz:
Bób gotujemy, odcedzamy i mielimy przez maszynkę wraz ze skórkami.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Podsmażoną cebulkę możemy zmielić lecz jeżeli posiekaliśmy w dość małe kawałki nie jest to konieczne. Doprawiamy do smaku.

Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, olej oraz stopniowo ciepłą wodę aż ciasto będzie elastyczne lecz nie za rzadkie. (Gdy będzie się zbytnio kleiło dodajemy trochę mąki.)
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i robimy pierożki.

Podajemy ze skwareczkami. Takie są najlepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 09.10.2012 07:35
OOOO takich jeszcze nie jadłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak