Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi won ton według Ankhi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 30 dag
kapusta pekińska 4 liście
szczypior 1/2 pęczek
papryczka chili 1 szt
czosnek 2 zabki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy na farsz
przyprawa pięć smaków 1/2 łyżeczka
imbir 2 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi won ton według Ankhi

Ciasto na pierogi:
mąka pszenna 2 szkl
jajko
wody tyle ile zabierze ciasto

Moja wersja won tonów jest dość spolszczona. Pominęłam świeże krewetki i specjalne ciasto na pierogi. Na początku drobno posiekałam kapustę pekińską, posoliłam, a gdy puściła sok, odcisnęłam go. Do miski przełożyłam mięso, dodałam do niego kapustę odciśniętą , posiekany szczypior oraz przyprawy- drobno posiekany czosnek i imbir, papryczkę pokrojoną bez pestek, przyprawę 5 smaków, sos rybny i sosu sojowego tyle by nie trzeba było mocno dosalać. Wszystko razem wyrabiałam kilka minut ręką.
Ciasto na pierogi przygotowałam według ulubionej receptury- do przesianej mąki wbiłam jajko, a wodę wlewałam powoli tyle by starczyło do wyrobienia ciasta. Zamiast kwadratów wycinałam krążki. Po napełnieniu farszem gotowałam w osolonym wrzątku ,4-5 minut od wypłynięcia. Podawałam odsmażone na oleju po całkowitym wystygnięciu lub odsmażone i zalane dodatkowo rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 22.01.2014 21:50
ciekawie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak