Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi wigilijne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 1 garść
cebula 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi wigilijne

przygotowanie ciasta na pierogi :
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dolewamy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Podsypując mąką rozwałkowujemy.
Wycinamy kółka za pomocą szklanki albo tzw. zaciskacza do pierogów (posiadam taki plastikowy za 4 zł- doskonale się sprawdza). Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy do osolonej i wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia ok. 3min.
Ja dodaję do gotującej się wody łyżkę oliwy aby pierogi się nie posklejały. Wykładamy na sito i rozkładamy od razu na talerze aby ostygły i nie posklejały się.

Przygotowanie farszu:
Grzyby wrzucamy do garnuszka i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godz. (najlepiej na całą noc). Następnie zagotowujemy je i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W innym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Gdy ostygnie dobrze odciskamy. Nożem siekamy na drobne.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, studzimy.
W misce łączymy wszystkie składniki farszu: kapista, grzyby, cebula. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jest to doskonałe nadzienie pierogów, uszek i krokietów świątecznych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ulaaa 22.01.2013 00:19
pycha
Ela15 30.12.2012 06:09
super
Fiffi 25.12.2012 20:29
uwielbiam takie pierogi
monisia1977 14.12.2012 07:01
dobre
pajbek 14.12.2012 01:38
Pyszne :-)
V_kuchareczka 13.12.2012 18:43
pyszne
caffee_tea 13.12.2012 18:20
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak