Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi taty Mirka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

łopatka bez kości 1.5 kg
kapusta kiszona 2 kg
boczek surowy 20 dag
cebula biała 2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 3 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

ciasto

mąka pszenna 1.5 kg
woda gorąca 2 szklanki
jajko 2 szt
masło 100 g
sól i pieprz

dodatkowo

boczek surowy 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi taty Mirka

Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę.

Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę.

Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu.

Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam.

Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi.

Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min.
Boczek surowy mielę. Następnie na rozgrzanej patelni wytapiam z niego tłuszcz. Polewam pierogi. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 09.01.2017 13:16
Zapowiada się smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak