Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi serowo-pomarańczowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie:
duża pomarańcza 1
cukru 2 łyżka
kaszy manny błyskawicznej 4 łyżka
Ciasto:
mąki pszennej typ 500 300 g
+ do podsypywania
soli 1/2 łyżeczka
około 2/3 szk gorącej wody
śmietana
gęstej śmietany 12% 1 szk
cukru 2 łyżka
odrobina żółtego i czerwonego
barwnika spożywczego
twaróg 300 (półtłusty)
olej 2 łyżka
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi serowo-pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Nadzienie :
Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.
Krok 1 - Pierogi serowo-pomarańczowe foto
2
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.
Krok 2 - Pierogi serowo-pomarańczowe foto
3
Śmietana :
Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.
Krok 3 - Pierogi serowo-pomarańczowe foto
4
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.
Krok 4 - Pierogi serowo-pomarańczowe foto
5
Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.
Krok 5 - Pierogi serowo-pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak