Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie ze szczypiorkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanki
woda letnia ok 1 szklanki
ziemniaki 2 srednie sztuki
twaróg ok 200 g
cebula biała 1 sztuka
Szczypiorek cienki 1 łyżka
sól do smaku
masło do polania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie ze szczypiorkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i tuczymy z krajanką. Obieramy cebulę i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do miski razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Krok 1 - Pierogi ruskie ze szczypiorkiem foto
2
Na ciasto wyrabiamy przesianą mąkę razem z szczyptą soli i letnią wodą. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wałkujemy na cienko i szklanką wykrawamy krążki.
Krok 2 - Pierogi ruskie ze szczypiorkiem foto
3
Na krążki nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy w pierożki. Gotujemy wodę w dużym garnku z lekko osoloną wodą. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi i gotujemy ok 3 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem

Można podać ze skwarkami lub samą zeszkloną na maśle cebulą.
Krok 3 - Pierogi ruskie ze szczypiorkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 24.06.2013 09:19
smaczniutkie
Ola1984 14.06.2013 12:09
Dawno nie jadłam pierogów ruskich, z chęcią bym się poczęstowała :) Mniam.
Pusia 12.06.2013 08:39
pyszności.
halina17 11.06.2013 10:38
Bardzo lubię pierogi ruskie.
KasiaK90 11.06.2013 09:56
pyszne pierożki
Agula&Stabi 11.06.2013 07:53
takich pierogów jeszcze nie jadłam
gosia1988 10.06.2013 22:10
fajny przepis, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak