Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie ze śmietaną
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wbij jajko i lekko zarób nożem.
Następnie dodaj olej i tyle gorącej wody żeby wyrobić elastyczne ciasto które będzie nie będzie kleiło się do rąk i stolnicy.
Przykryj i odstaw na chwilkę.
Ostudzone ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę.
Dodaj twaróg przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle- dodaj do farszu razem z tłuszczem i wymieszaj całość.
Ciasto wałkujemy i wycinamy krążki, nakładamy farsz i zwijamy ręcznie lub przy pomocy maszynki do pierogów.
Wrzucamy na osoloną i gotującą wodę.
Gotujemy do wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odcedzamy i przelewamy raz zimną wodą.
Podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!!!