Pierogi ruskie z pieczarkami

Pierogi ruskie z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki+ do podsypywania
  • sól

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1/3 szklanki

Farsz

  • ziemniaki

    4 duże sztuki
  • ser biały

    400 gram
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebule

    2 sztuki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżka ziarenek smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • margaryna

    100 gram

Omasta

  • pieczarki

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • margaryna

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 2 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki.
Krok 3 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.
Krok 4 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto.
Krok 5 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty.
Krok 6 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 17.02.2015 16:21
pyszne pierożki
berys18 17.02.2015 11:14
fajne urozmaicenie
erym 17.02.2015 10:02
takich nie jadlam, jestem pewna ze sa wyborne!
w mojej kuchni 17.02.2015 09:35
takie smaczne danie można zjeść
anilewe13 17.02.2015 09:18
mniam mniam
Anna169Hosz 16.02.2015 23:22
Na pewno pyszne!
Iwusia 16.02.2015 22:48
pychotka takie pierogi
Ania84 16.02.2015 22:41
pychota ! chyba porwie pare :D
cooked 16.02.2015 22:15
aż ślinka cieknie
Adam/ZUB3R 16.02.2015 22:02
smaczne pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat