Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki+ do podsypywania
sól 1 łyżeczka
gorąca woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
olej 1/3 szklanki

Farsz

ziemniaki 4 duże sztuki
ser biały 400 gram
pieczarki 10 sztuk
cebule 2 sztuki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
przyprawy 1 łyżka ziarenek smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
margaryna 100 gram

Omasta

pieczarki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
margaryna 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 1 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
2
Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki.
Krok 2 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
3
Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.
Krok 3 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
4
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto.
Krok 4 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
5
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty.
Krok 5 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto
6
Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.
Krok 6 - Pierogi ruskie z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.02.2015 16:21
pyszne pierożki
berys18 17.02.2015 11:14
fajne urozmaicenie
erym 17.02.2015 10:02
takich nie jadlam, jestem pewna ze sa wyborne!
w mojej kuchni 17.02.2015 09:35
takie smaczne danie można zjeść
anilewe13
anilewe13 17.02.2015 09:18
mniam mniam
Anna169Hosz 16.02.2015 23:22
Na pewno pyszne!
Iwusia 16.02.2015 22:48
pychotka takie pierogi
Ania84 16.02.2015 22:41
pychota ! chyba porwie pare :D
cooked 16.02.2015 22:15
aż ślinka cieknie
Adam/ZUB3R 16.02.2015 22:02
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak