Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą
Kroki postępowania
Wbij całe jajko i lekko zarób nożem.
Dodaj po trochę wody (najlepiej gorąca) i oleju i zarabiaj ciasto.
Być może wody wchłonie mniej, dlatego należy dodawać ją stopniowo.
Wyrób jednolite i elastyczne ciasto, schowaj pod miską na 10 minut.
Ugotowane w łupinie ziemniaki teraz obierz, cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż chwilę na odrobinie masło.
W misce utłucz ziemniaki, dodaj podsmażoną cebule (razem z tłuszczem), ser, sól, pieprz- do smaku, oraz listki mięty (bez łodygi) lekko poszarpane w palcach lub posiekane.
Wymieszaj farsz
Pierogi wrzucamy na gotująca wodę, lekko osoloną, gotujemy aż wypłyną na wierzch.