Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 400 g
jajko 1 szt
sól
woda 3/4 szkl
olej 3 łyżki
Farsz:
ziemniaki ugotowane 3 średnie
cebula 1/2 szt
mięta liście 3 gałązki
sól
pieprz
ser biały 1/2 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól.
Wbij całe jajko i lekko zarób nożem.
Dodaj po trochę wody (najlepiej gorąca) i oleju i zarabiaj ciasto.
Być może wody wchłonie mniej, dlatego należy dodawać ją stopniowo.
Wyrób jednolite i elastyczne ciasto, schowaj pod miską na 10 minut.
Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą foto
2
W czasie jak ciasto odpoczywa przygotuj farsz.
Ugotowane w łupinie ziemniaki teraz obierz, cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż chwilę na odrobinie masło.
W misce utłucz ziemniaki, dodaj podsmażoną cebule (razem z tłuszczem), ser, sól, pieprz- do smaku, oraz listki mięty (bez łodygi) lekko poszarpane w palcach lub posiekane.
Wymieszaj farsz
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą foto
3
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj koła, na każde nałóż trochę farszu, zwiń.
Pierogi wrzucamy na gotująca wodę, lekko osoloną, gotujemy aż wypłyną na wierzch.
Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą foto
4
SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 04.03.2014 20:04
Bardzo smacznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała kilkoma :)
dwa pokoje z kuchnią 29.11.2013 19:16
usłyszałam dawno temu w "Na Wspólnej' że p. Bożenka Dykiel takie robi więc postanowiłam spróbować :)
Olga_SK 29.11.2013 10:53
Dodatek mięty ciekawy :)
Niki22 28.11.2013 23:02
ciekawe połączenie takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak