Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

C I A S T O
mąka tortowa 700 g
sól 1 łyżeczka
F A R S Z
twaróg 400 g
ziemniak 1 kg
sól
pieprz
mięta świeża 1 garść
cebula 1
woda 1 (gorąca)
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Kroki postępowania

1
Przygotować masę: ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Zemleć z twarogiem w maszynce. Oprószyć solą, pieprzem i dodać listki mięty,. Cebulkę poszatkować i smażyć na oliwie. Dodać do farszu i wymieszać.
Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą foto
2
Do miski przesiać mąkę, wlać wodę, dodać sól, oliwę i wyrobić aż będzie elastyczne.
Następnie mniejszymi partiami wałkować i wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać widelcem.
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą foto
3
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 min.
Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą foto
4
Podawać z podsmażoną cebulką.
Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 14.10.2013 10:26
pyszniutkie pierożki
juuusta 14.10.2013 09:09
ciekawe jedzonko
Magula 14.10.2013 08:16
słyszałam kiedyś o pierogach ruskich z miętą, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować, a jestem ciekawa ich smaku
Mniam 14.10.2013 00:27
Szkoda, że już nie mam mięty.
eMMe 13.10.2013 23:18
Bardzo lubię takie pierogi:)
Karolcia12 13.10.2013 21:49
bardzo smaczne
WiktoriaGotuje 13.10.2013 21:49
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak