Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    350 g
  • woda ciepła

    250 ml - gorąca woda
  • sól

    1/3 łyżeczki

farsz

  • ziemniaki młode

    600 g
  • ser biały

    200 g
  • cebula biała

    1 szt
  • mięta świeża siekana

    2-3 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy - przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Biały ser przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy.

Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy.

Krok 5 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Z ciasta wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.
Krok 6 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Zlepiamy pierogi.
Krok 7 - Pierogi ruskie z miętą  foto
Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 19.07.2015 20:53
pomysł bardzo ciekawy
Czarnula666 12.07.2015 23:59
Super pomysł ;)
Bernadeta1 12.07.2015 13:17
mięty nie dodawałam a na pewno ciekawy smak
Maridka19 12.07.2015 13:09
Mniam pyszne pierożki .
jagoda5913 12.07.2015 09:34
Ciekawy pomysł
Gracer 12.07.2015 09:33
Smaczne pierogi
Konczi 12.07.2015 09:26
dziękuję :)
Agnieszka-87-25 12.07.2015 09:23
bardzo pomysłowe są!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat