Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
woda ciepła 250 ml - gorąca woda
sól 1/3 łyżeczki

farsz

ziemniaki młode 600 g
ser biały 200 g
cebula biała 1 szt
mięta świeża siekana 2-3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Kroki postępowania

1
Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy - przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą  foto
2
Biały ser przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą  foto
3
Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy.

Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą  foto
4
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy.

Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą  foto
5
Z ciasta wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.
Krok 5 - Pierogi ruskie z miętą  foto
6
Zlepiamy pierogi.
Krok 6 - Pierogi ruskie z miętą  foto
7
Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia.
Krok 7 - Pierogi ruskie z miętą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.07.2015 20:53
pomysł bardzo ciekawy
Czarnula666 12.07.2015 23:59
Super pomysł ;)
Bernadeta1 12.07.2015 13:17
mięty nie dodawałam a na pewno ciekawy smak
Maridka19 12.07.2015 13:09
Mniam pyszne pierożki .
jagoda5913 12.07.2015 09:34
Ciekawy pomysł
Gracer 12.07.2015 09:33
Smaczne pierogi
Konczi 12.07.2015 09:26
dziękuję :)
Agnieszka-87-25 12.07.2015 09:23
bardzo pomysłowe są!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak