Pierogi ruskie z dodatkiem mięty

Pierogi ruskie z dodatkiem mięty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
  • woda

  • Farsz:

  • biały ser

    20 dag
  • ziemniaki gotowane

    20 dag
  • margaryna

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • przyprawy

  • świeża siekana mięta

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, olej i tyle wody, aby powstało gładkie ciasto pierogowe. Farsz: Skręcone przez maszynkę ziemniaki z serem, dodać cebulę pokrojona w kostkę i podsmażoną na margarynie,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodać miętę . Ciasto pierogowe rozwałkować, wyciąć przy pomocy szklanki kółeczka na środku położyć porcję farszu i zlepić pierogi, gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać polane tłuszczem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa6274879 17.11.2011 16:53
ciekawy pomysł, żeby dodać miętę - chętnie bym skosztowała :)
halina17 17.11.2011 12:55
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat