Pierogi ruskie z cebulką

Pierogi ruskie z cebulką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kilo
  • woda letnia

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • olej

    2 łyżki
  • ser biały

    0,5 kilo
  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kilo
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • cebula

    4 sztuki
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoto z dodatkiem kucharka i pieprzu, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ugotowane i przestygnięte ziemniaki zmielić razem z białym serem doprawić kucharkiem, pieprzem i maggi. Dodać 4-5 łyżek zeszklonej cebuli i dobrze wszystko razem wymieszać.

Z mąki, wody, oleju, jajka i szczypty soli wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części i każdą po kolei rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm (można sobie podsypywać stolnicę mąką tak by placek się nie przyklejał). Wyciąć szklanką kółka i nakładać łyżeczką na środek farsz tak by można było dokładnie zakleić pieroga by nie rozpadł się w wodzie. W dużym garnku zagotować wodę lekko osoloną i do wrzącej wody wrzucić pierogi (ale nie wszystkie na raz, najlepiej zagotować ja na 2 lub 3 tury). Jak pierogi wypłyną można je wyławiać na talerzyk, posypać cebulką i podawać z odrobiną śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 28.09.2014 19:26
moje ulubione
RenataZ-et 30.05.2013 20:46
uwielbiam takie pierogi
ao_12 01.02.2013 20:23
uwielbiam pierogi,chodzą już za mną od tygodnia;)
Stenka 22.01.2013 19:19
lubię
ONY_za_kare 22.01.2013 09:55
Uwielbiam ruskie!!!
Paulina16 11.01.2013 09:42
Ruskie najlepsze ;)
Motorek 22.10.2012 08:09
bardzo smaczne
Kuchareczka2 25.09.2012 14:45
uwielbiam
tomek18 17.09.2012 17:41
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat