Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z cebulką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilo
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól
olej 2 łyżki
ser biały 0,5 kilo
ziemniaki ugotowane 0,5 kilo
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
cebula 4 sztuki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z cebulką

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoto z dodatkiem kucharka i pieprzu, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ugotowane i przestygnięte ziemniaki zmielić razem z białym serem doprawić kucharkiem, pieprzem i maggi. Dodać 4-5 łyżek zeszklonej cebuli i dobrze wszystko razem wymieszać.

Z mąki, wody, oleju, jajka i szczypty soli wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części i każdą po kolei rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm (można sobie podsypywać stolnicę mąką tak by placek się nie przyklejał). Wyciąć szklanką kółka i nakładać łyżeczką na środek farsz tak by można było dokładnie zakleić pieroga by nie rozpadł się w wodzie. W dużym garnku zagotować wodę lekko osoloną i do wrzącej wody wrzucić pierogi (ale nie wszystkie na raz, najlepiej zagotować ja na 2 lub 3 tury). Jak pierogi wypłyną można je wyławiać na talerzyk, posypać cebulką i podawać z odrobiną śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.09.2014 19:26
moje ulubione
RenataZ-et 30.05.2013 20:46
uwielbiam takie pierogi
ao_12 01.02.2013 20:23
uwielbiam pierogi,chodzą już za mną od tygodnia;)
Stenka 22.01.2013 19:19
lubię
ONY_za_kare 22.01.2013 09:55
Uwielbiam ruskie!!!
Paulina16 11.01.2013 09:42
Ruskie najlepsze ;)
Motorek 22.10.2012 08:09
bardzo smaczne
Kuchareczka2 25.09.2012 14:45
uwielbiam
tomek18 17.09.2012 17:41
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak