Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 30 dkg
ser biały 15 dkg
boczek 20 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 2-3 szkl
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z boczkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto:

1 szklankę maki zaparzam gorącą woda, następnie stopniowo dodajemy make. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Krok 1 - Pierogi ruskie z boczkiem foto
2
Farsz:

Boczek kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ziemniaki gotujemy ( najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej) i mielimy. Ser biały również mielimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, część mielimy,a część zostawiamy do omasty pierogów.
Wszystkie składniki na farsz mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Krok 2 - Pierogi ruskie z boczkiem foto
3
Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy szklanka kółka. Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy brzegi pierogów.
Krok 3 - Pierogi ruskie z boczkiem foto
4
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i omaszczamy podsmażoną cebulka.
Krok 4 - Pierogi ruskie z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.02.2014 17:21
lubię pierogi z nadzieniem ruskim
aniagdz 11.02.2014 17:01
ruskie zawsze i wszędzie!:D
everay 11.02.2014 16:54
mniam :)
gosia561 11.02.2014 16:27
dobry farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak