Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z bobem i mlekiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składników starcza na 250-300 pierogów , zależy od wielkości wykrawanych kółek. Cisto

mąka pszenna 1 kg
mleko 1 szklanka w temp. pokojowej
woda letnia 1/4 szklanki
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

ziemniaki młode 2 kg
bób 1 kg
koperek 3 gałązki
boczek wędzony 500 g
ser biały 250 g , chudego
cebule 3 sztuki
mleko 1/5 szklanki
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
chili Prymat 1 łyżeczka
masło

Porada

Ciasto jest delikatne , miękkie , świetnie się nim pracuje a farsz po prostu jest znakomity , smaki idealnie się dopełniają.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z bobem i mlekiem

Kroki postępowania

1
Farsz: Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto
2
Bób umyć , gotować z koperkiem ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.
Krok 2 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto
3
Ziemniaki wraz z bobem oraz serem białym i przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.
Krok 3 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto
4


Boczek oraz cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.
Krok 4 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto
5

Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)
Krok 5 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto
6
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto. Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę. Czynność powtarzać do końca składników.
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia. Wyjmować pierogi łyżką cedzakową. Przed podaniem polać stopionym masłem ,samym lub z bułką tartą.
Krok 6 - Pierogi ruskie z bobem i mlekiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 07.01.2016 12:05
Dziękuję , polecam serdecznie bo są pyszne :)
fotoviderek 06.01.2016 21:33
Super połączenie :)
Mama niejadka 06.01.2016 21:18
Ciekawe pierogi
dorota w 06.01.2016 20:35
Takiej kombinacji smakowej w pierogach nie widziałam, bardzo ciekawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak