Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
żółtko jajek 2
jajko 1
sól szczypta
drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
śmietana gęsta 3 łyżki
masło 70 g
Farsz:
ziemniaki 400 g
ser biały 150 g
cebula 1
oliwa
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym

Ugotować zielmniaki w mundurkach, cebulkę pokroić w drobną kosteczke, usmażyć na oliwei na złoty kolor.

Gotowe ziemniaki zmielić razem z serem, dodać cebulkę, przyprawić solą ,pieprzem.

Rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, masło, jajko, sól, śmietanę i drożdże, całosć siekać nożem. Jak składniki zaczną się łączyć szybko ugnieść, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, wykroić kwadraty, nakładać po łyżce farszu, zlepić jak pierogi, ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 minut.

Podawać z dipem czosnkowym, lub ze smażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 26.02.2012 15:53
Robiłam kiedyś coś podobnego było pyszne, tak się zastanawiam czemu tego nie powtarzam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak