Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie od Hamrocyka
Kroki postępowania
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę , dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę , żółtko i szczyptę soli , powoli dodawać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto ma być spójne i jednolite
Obrać cebulę , pokroić ją drobno , na patelni rozgrzać olej , do rozgrzanego wrzucić cebulę i smażyć na złocisty kolor.
Do miski przepuścić ziemniaki przez praskę , dodać twaróg i cebulę .Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę dodać 2 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki soli .Do gotującej wrzucać pierogi.Gotować na małym ogniu do momentu aż wypłyną na wierzch , a później jeszcze z dwie minuty.Wyciągać z wody łyżką cedzakową.
Cebulę obrać i drobno pokroić , tak jak i boczek, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć .Polewać omastą przed podaniem ugotowane pierogi.