Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie od Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 200 ml
mąka 500 gram
żółtko jajek 1 szt.
ziemniaki ugotowane 3 łyzki
Farsz:
twaróg 500 ml
ziemniaki ugotowane 500 ml
cebule 2 szt
olej do smażenia
pieprz
sól
omasta
cebula 1 szt
boczek 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę , dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę , żółtko i szczyptę soli , powoli dodawać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto ma być spójne i jednolite
Krok 1 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
2
Farsz:
Obrać cebulę , pokroić ją drobno , na patelni rozgrzać olej , do rozgrzanego wrzucić cebulę i smażyć na złocisty kolor.
Do miski przepuścić ziemniaki przez praskę , dodać twaróg i cebulę .Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
3
Ciasto rozwałkować na placki około 2mm grubości i wykrawać szklanką koła , nakładać na środek farsz i zagniatać boki, ja użyłam do tego celu pierogownicy .
W dużym garnku zagotować wodę dodać 2 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki soli .Do gotującej wrzucać pierogi.Gotować na małym ogniu do momentu aż wypłyną na wierzch , a później jeszcze z dwie minuty.Wyciągać z wody łyżką cedzakową.
Krok 3 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
4
Omasta:
Cebulę obrać i drobno pokroić , tak jak i boczek, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć .Polewać omastą przed podaniem ugotowane pierogi.
Krok 4 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 05.12.2013 22:24
Piękne pyszne domowe pierogi! :)
EWI 11.10.2013 10:48
fajny przepis chętnie wypróbuję
Patriszja
Patriszja 02.10.2013 12:44
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak