Pierogi ruskie od Hamrocyka

Pierogi ruskie od Hamrocyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    200 ml
  • mąka

    500 gram
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • ziemniaki ugotowane

    3 łyzki
  • Farsz:

  • twaróg

    500 ml
  • ziemniaki ugotowane

    500 ml
  • cebule

    2 szt
  • olej do smażenia

  • pieprz

  • sól

  • omasta

  • cebula

    1 szt
  • boczek

    200 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie od Hamrocyka

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę , dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę , żółtko i szczyptę soli , powoli dodawać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto ma być spójne i jednolite
Krok 2 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
Farsz:
Obrać cebulę , pokroić ją drobno , na patelni rozgrzać olej , do rozgrzanego wrzucić cebulę i smażyć na złocisty kolor.
Do miski przepuścić ziemniaki przez praskę , dodać twaróg i cebulę .Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
Ciasto rozwałkować na placki około 2mm grubości i wykrawać szklanką koła , nakładać na środek farsz i zagniatać boki, ja użyłam do tego celu pierogownicy .
W dużym garnku zagotować wodę dodać 2 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki soli .Do gotującej wrzucać pierogi.Gotować na małym ogniu do momentu aż wypłyną na wierzch , a później jeszcze z dwie minuty.Wyciągać z wody łyżką cedzakową.
Krok 4 - Pierogi ruskie od Hamrocyka foto
Omasta:
Cebulę obrać i drobno pokroić , tak jak i boczek, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć .Polewać omastą przed podaniem ugotowane pierogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

rjustysia 05.12.2013 22:24
Piękne pyszne domowe pierogi! :)
EWI 11.10.2013 10:48
fajny przepis chętnie wypróbuję
Patriszja
Patriszja 02.10.2013 12:44
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat