Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie „bezlepce”

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki 600 g
twaróg 300 g
cebule 2
smalec 1 łyżeczka
sól i pieprz

Ciasto

mleko 3,2% 1 szklanka
jajko
mąka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie „bezlepce”

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy ,studzimy. Do ziemniaków dodajemy ser i ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na łyżeczce smalcu szklimy. Dodajemy do masy ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabieramy farsz i robimy z nich kulki.

Ciasto:
Mleko mieszamy z jajkiem i taką ilością mąki ,by wyszło bardzo gęste ciasto. Doprawiamy solą.

Każdą kulkę zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy wykałaczki) i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 min ud wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Podajemy z cebulką i boczkiem lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakoszka 21.09.2023 17:20
smacznego!
Kolorowa 23.11.2014 20:26
uwielbiam ruskie pierogi !
ania2610 23.11.2014 17:40
przepyszne pod każdą postacią
Skotka 23.11.2014 15:24
świetny pomysł:)
Laila2786 23.11.2014 13:11
super pomysł
w mojej kuchni 23.11.2014 12:52
taki obiad chętnie zjem..
Futka 23.11.2014 11:56
Wspaniała, oryginalna i bardzo smaczna propozycja :)
Alex_M 23.11.2014 11:25
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak