Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1
sól do smaku
woda pół szklanki
ziemniaki 0,5 kg
cebula 1
olej do smażenia 3 łyzki
ser biały 250 gram
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ciasto:
Mąkę przesiej na sitku. Dodaj jajko, szczyptę soli i pół szklanki przegotowanej wody. Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw na 30 minut.

Farsz:
Ziemniaki ugotuj w litrze osolonej wody. Ugotowane kartofle przeciśnij przez praskę i wymieszaj z podsmażoną cebulą i białym serem. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego szklanką kółka. Do każdego pieroga nałóż farszu, zagnieć brzegi, tak, żeby pieróg się nie rozpadł w trakcie gotowania.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju jeszcze przez parę minut od chwili wypłynięcia.

Podawaj z solą lub ze skwarkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 30.11.2010 17:49
W brzuszku mi burczy na sam widok. Ruskie to ja wszędzie i o każdej porze .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak