Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szkl
  • sól

    szczypta
  • olej

    3 łyżki

Farsz

  • ziemniaki

    600 g
  • twaróg

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • cebula

    1 szt do okraszenia pierogów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zimne ziemniaki mieszamy z przeciśniętym przez praskę serem i dodajemy podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Okraszamy podsmażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

anka1988 27.06.2017 15:37
mniam mniam akurat na piątek
MarysiaB 27.06.2017 14:24
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat