Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg półtłusty

    300 g
  • masło

    100 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • woda letnia

  • ziemniaki ugotowane

    7 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Ugotowane ziemniaki należy dokładnie ugnieść lub przecisnąć przez praskę, doprawić solą, pieprzem, do ziemniaków pokruszyć biały ser, na łyżce masła podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę na lekko złoty kolor, dodajemy do ziemniaczanego farszu, całość mieszam.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Rozrabiam ciasto mąka, jajko, woda i trochę soli.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Ciasto należy rozwałkować, wycinam kółka na pierogi, nakładam farsz.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Zalepione pierożki kładę na ściereczce.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Gotowe już pierogi należy tylko ugotować w osolonym wrzątku, odcedzone polewamy przysmażonym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 28.01.2017 16:13
Jak zawsze pyszne
Kluska_87 28.01.2017 13:50
wyglądają pysznie
halina17 27.01.2017 19:14
Uwielbiam ruskie pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat