Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka pszenna
3 szklanki -
woda gorąca
1 szklanka -
sól do smaku
farsz ruski
-
ziemniaki
1/2 kg -
cebula
3 szt -
boczek wędzony
6 plastry -
sól i pieprz
-
ser biały półtłusty
1/2 kg -
olej rzepakowy
3 łyżki
dodatkowo
-
olej do smażenia
-
cebula
2 szt -
boczek wędzony
5 plastrów
Przepis i sposób przygotowania Pierogi RUSKIE
Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.
Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.
Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.
Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.
Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
Dodaję gorącą wodę
Następnie dodaję sól, ugniatam.
Formuję kulę
Kulę dzielę na 3 części
Dokładnie rozwałkowuję
Następnie wycinam krążki.
Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.
Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.
Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się