Pierogi RUSKIE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda gorąca

    1 szklanka
  • sól do smaku

farsz ruski

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • cebula

    3 szt
  • boczek wędzony

    6 plastry
  • sól i pieprz

  • ser biały półtłusty

    1/2 kg
  • olej rzepakowy

    3 łyżki

dodatkowo

  • olej do smażenia

  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    5 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.
Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.
Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.
Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.
Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.

Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
Dodaję gorącą wodę
Następnie dodaję sól, ugniatam.
Formuję kulę
Kulę dzielę na 3 części
Dokładnie rozwałkowuję
Następnie wycinam krążki.
Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.
Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.
Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.11.2016 22:48
bardzo pyszne
Ewa Wojtaszko 10.11.2016 11:36
najlepsze :)
MagdalenaIC 09.11.2016 21:42
U mnie dziś były na obiad ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat