Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 300 g
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
woda gorąca 200 ml
woda 3 litry

farsz

ser biały 200 g
ziemniaki ugotowane 300-400 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt
olej do smażenia 3 łyżki
masło klarowane 30 g
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z solą, gorącą wodą ,wymieszać i dodać jako .
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Wyrobić gładkie ciasto ,odstawić na półgodziny aby odpoczęło .
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Rozwałkować ciasto cieniutko podsypując mąką .
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Wycinać krążki szklanką .
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Nakładać farsz przygotowany wcześniej z ugotowanych ziemniaków i sera białego z cebulą przysmażoną na oleju lub maśle . Przyprawiony pieprzem i solą oraz przyprawą kucharek .Zlepiać dokładnie brzegi .
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Wrzucać na wrzątek ,posolić i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Nie przykrywać pokrywką co zapobiegnie rozklejaniu się pierogów. Po wyjęciu polać masłem z podsmażoną cebulą .
Krok 6 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.10.2016 12:57
bardzo lubię takie pierogi
Janina 31.10.2016 11:14
Najlepsze z pierogów;))
Docherro 31.10.2016 10:53
Moje ulubione pierogi:)
gusia1000 31.10.2016 09:42
Lubie takie pierogi.
Krzysztof15 31.10.2016 07:43
Moje ulubione
MonikaW 31.10.2016 07:15
wieki nie jadłam ruskich
pestka 31.10.2016 06:54
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak