Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka tortowa

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda gorąca

    200 ml
  • woda

    3 litry

farsz

  • ser biały

    200 g
  • ziemniaki ugotowane

    300-400 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • masło klarowane

    30 g
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Mąkę wymieszać z solą, gorącą wodą ,wymieszać i dodać jako .
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Wyrobić gładkie ciasto ,odstawić na półgodziny aby odpoczęło .
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Rozwałkować ciasto cieniutko podsypując mąką .
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Wycinać krążki szklanką .
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Nakładać farsz przygotowany wcześniej z ugotowanych ziemniaków i sera białego z cebulą przysmażoną na oleju lub maśle . Przyprawiony pieprzem i solą oraz przyprawą kucharek .Zlepiać dokładnie brzegi .
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
Wrzucać na wrzątek ,posolić i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Nie przykrywać pokrywką co zapobiegnie rozklejaniu się pierogów. Po wyjęciu polać masłem z podsmażoną cebulą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 31.10.2016 12:57
bardzo lubię takie pierogi
Janina 31.10.2016 11:14
Najlepsze z pierogów;))
Docherro 31.10.2016 10:53
Moje ulubione pierogi:)
gusia1000 31.10.2016 09:42
Lubie takie pierogi.
Krzysztof15 31.10.2016 07:43
Moje ulubione
MonikaW 31.10.2016 07:15
wieki nie jadłam ruskich
pestka 31.10.2016 06:54
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat