Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi "ruskie"

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki 500 g
ser biały 150 g
cebula 1 duża
sól i pieprz
olej rzepakowy 4 łyżki

Ciasto

mąka 300 g
woda ciepła 125 ml
masło 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi "ruskie"

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).

Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 06.03.2016 19:18
Bardzo lubię pierogi ruskie :)
Ola1young 06.03.2016 14:31
jedne z ulubionych pierogów
Jolcia_90 06.03.2016 00:02
Smaczne pierożki, zjadłabym :) ruskie to moje jedne z ulubionych :)
gusia1000 06.03.2016 00:01
Zawsze dobre.
gosia561 05.03.2016 21:46
ruskie to moje ukochane
IKrakowianka 05.03.2016 21:06
moje ulubione
Konczi 05.03.2016 19:57
uwielbiam pierożki ruskie :)) pycha !
2milutka 05.03.2016 19:57
choc nie lubie smacznie wygladają :)
adelajda 05.03.2016 19:38
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak