Pierogi "ruskie"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ziemniaki

    500 g
  • ser biały

    150 g
  • cebula

    1 duża
  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy

    4 łyżki

Ciasto

  • mąka

    300 g
  • woda ciepła

    125 ml
  • masło

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).

Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bryndzia93 06.03.2016 19:18
Bardzo lubię pierogi ruskie :)
Ola1young 06.03.2016 14:31
jedne z ulubionych pierogów
Jolcia_90 06.03.2016 00:02
Smaczne pierożki, zjadłabym :) ruskie to moje jedne z ulubionych :)
gusia1000 06.03.2016 00:01
Zawsze dobre.
gosia561 05.03.2016 21:46
ruskie to moje ukochane
IKrakowianka 05.03.2016 21:06
moje ulubione
Konczi 05.03.2016 19:57
uwielbiam pierożki ruskie :)) pycha !
2milutka 05.03.2016 19:57
choc nie lubie smacznie wygladają :)
adelajda 05.03.2016 19:38
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat