Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI RUSKIE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 0,5 kg
jajko
woda ciepła

Farsz

ziemniaki 1 kg
ser biały 40 dag
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Porada

Podawać że śmietaną lub zasmażką.

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI RUSKIE

Farsz:
Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać twaróg, cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz przyprawy - połączyć na gładką masę.

Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać, dodać jajko oraz ciepłą wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.
Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać mąką.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,
dokładnie zagnieść brzegi.

Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak