Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    400 gram
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    1
  • olej

    1 łyżka

farsz

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • sól i pieprz

  • cebula

    1
  • olej do smażenia

  • ser biały

    350 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę.Mieszając łyżką powoli dodawaj wodę. Woda powinna być gorąca.
Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj farsz.
Ziemniaki (ja gotuję dzień wcześniej) wraz z serem przeciskam przez praskę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję do sera i ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszaj,aż wszystko się ładnie połączy.
Ciasto na pierogi dziele na dwie części. Każdą rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wykrawam kółka. Na środek każdego kółka wykładam łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.01.2016 15:29
ładny kaształt
Aneta41 20.01.2016 11:58
Zesmażone są najlepsze!!!
Bernadeta1 11.01.2016 17:40
lubię takie pierogi i narobiłaś mi smaków
Aleksandra/Olcia 11.01.2016 17:27
złociste i chrupiące,tak jak lubię
monika141 11.01.2016 16:55
pieroszki -pycha
Damiano 11.01.2016 16:05
bardzo dobre
Benita 11.01.2016 12:05
Ulubiona potrawa mojego synka niejadka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat