Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Mąkę wysyp na stolnicę.Mieszając łyżką powoli dodawaj wodę. Woda powinna być gorąca.
Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj farsz.
Ziemniaki (ja gotuję dzień wcześniej) wraz z serem przeciskam przez praskę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję do sera i ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszaj,aż wszystko się ładnie połączy.
Ciasto na pierogi dziele na dwie części. Każdą rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wykrawam kółka. Na środek każdego kółka wykładam łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.