Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 400 gram
woda ciepła 1 szklanka
żółtko jajek 1
olej 1 łyżka

farsz

ziemniaki 1/2 kg
sól i pieprz
cebula 1
olej do smażenia
ser biały 350 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę.Mieszając łyżką powoli dodawaj wodę. Woda powinna być gorąca.
Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj farsz.
Ziemniaki (ja gotuję dzień wcześniej) wraz z serem przeciskam przez praskę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję do sera i ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszaj,aż wszystko się ładnie połączy.
Ciasto na pierogi dziele na dwie części. Każdą rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wykrawam kółka. Na środek każdego kółka wykładam łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2016 15:29
ładny kaształt
Aneta41 20.01.2016 11:58
Zesmażone są najlepsze!!!
Bernadeta1 11.01.2016 17:40
lubię takie pierogi i narobiłaś mi smaków
Aleksandra/Olcia 11.01.2016 17:27
złociste i chrupiące,tak jak lubię
monika141 11.01.2016 16:55
pieroszki -pycha
Damiano
Damiano 11.01.2016 16:05
bardzo dobre
Benita 11.01.2016 12:05
Ulubiona potrawa mojego synka niejadka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak