Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki ugotowane 500 gram
twaróg 250 gram
boczek wędzony 150 gram
cebula biała 1 sztuka
sól i pieprz do smaku

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda 1 szklanka gorącej
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Boczek surowy wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na tłuszczu ze skwarek.
Ugotowane zimne ziemniaki dokładnie utłucz tłuczkiem z dodatkiem twarogu. Dodajemy podsmażoną cebulę i skwarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
W misce mieszamy mąkę z solą. Dolewamy szklankę gorącej wody i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Wyjmujemy na stolnice i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka szklanką i nakładamy na nie farsz.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 17.10.2015 16:49
MOje ulubione pierożki :)
Czarnula666 17.10.2015 12:39
Takie właśnie lubie :)
Franciszek 16.10.2015 23:34
dobre pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak