Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI RUSKIE

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ser biały 600 g
ziemniaki 500 g
cebula biała 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Ciasto

mąka 1 kg
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Jeżeli zamierzamy zamrozić ugotowane pierogi zahartujmy je zimna wodą, a następnie osuszmy. Układając nie zapominajmy, by pierogi nie stykały się ze sobą. Po zamrożeniu schowajmy w szczelnie zamkniętym woreczku. Równie dobrze możemy zamrozić surowe

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI RUSKIE

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy drobną kosteczkę.
Krok 1 - PIEROGI RUSKIE foto
2
Pokrojone cebule smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2 - PIEROGI RUSKIE foto
3
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, do garnka z ziemniakami dodajemy podsmażoną cebulę i biały ser. Całość rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 3 - PIEROGI RUSKIE foto
4
Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krok 4 - PIEROGI RUSKIE foto
5
Wszystkie składniki dokładnie dusimy.
Krok 5 - PIEROGI RUSKIE foto
6
Do miski wsypujemy 500 g mąki, dodajemy jajko i doprawiamy solą.
Krok 6 - PIEROGI RUSKIE foto
7
Mieszamy do połączenia się składników.
Krok 7 - PIEROGI RUSKIE foto
8
Całość zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 8 - PIEROGI RUSKIE foto
9
Ciasto wyrabiamy ręcznie, stopniowo dodając mąki.
Krok 9 - PIEROGI RUSKIE foto
10
Gotowe ciasto rozwałkowujemy wałkiem, nie zapominając o podsypaniu mąką.
Krok 10 - PIEROGI RUSKIE foto
11
Górną powierzchnią szklanki wycinamy w cieście okręgi.
Krok 11 - PIEROGI RUSKIE foto
12
Wycięte z ciasta koła nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym.
Krok 12 - PIEROGI RUSKIE foto
13
Lepimy pierogi.
Krok 13 - PIEROGI RUSKIE foto
14
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Na gotującą się wodą wrzucamy wcześniej przygotowane pierogi.
Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Krok 14 - PIEROGI RUSKIE foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.05.2015 11:56
moje ulubione
irenka 13.05.2015 16:41
przepyszne ,moje ulubione
Agata3 13.05.2015 16:01
mniam ruskie są znakomite a tak dawno nie jadłam :)
Janina 13.05.2015 15:10
Zawsze pyszne;)
Franciszek 13.05.2015 13:24
Pyszne pierogi
nogawkuchni 13.05.2015 12:59
Pierogi uwielbiam w każdym wydaniu,z każdym farszem,za ruskimi także przepadam,Twoje są bardzo apetyczne.
Aleksandra/Olcia 13.05.2015 12:42
dziś u mnie na obiadek
ania2610 13.05.2015 10:36
uwielbiam takie pierogi
gosia561 13.05.2015 10:32
fajny farsz
bertpvd 13.05.2015 10:24
pyszne pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak