PIEROGI RUSKIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ser biały

    600 g
  • ziemniaki

    500 g
  • cebula biała

    2 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Ciasto

  • mąka

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIEROGI RUSKIE foto
Cebule obieramy i kroimy drobną kosteczkę.
Krok 2 - PIEROGI RUSKIE foto
Pokrojone cebule smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3 - PIEROGI RUSKIE foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, do garnka z ziemniakami dodajemy podsmażoną cebulę i biały ser. Całość rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 4 - PIEROGI RUSKIE foto
Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krok 5 - PIEROGI RUSKIE foto
Wszystkie składniki dokładnie dusimy.
Krok 6 - PIEROGI RUSKIE foto
Do miski wsypujemy 500 g mąki, dodajemy jajko i doprawiamy solą.
Krok 7 - PIEROGI RUSKIE foto
Mieszamy do połączenia się składników.
Krok 8 - PIEROGI RUSKIE foto
Całość zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 9 - PIEROGI RUSKIE foto
Ciasto wyrabiamy ręcznie, stopniowo dodając mąki.
Krok 10 - PIEROGI RUSKIE foto
Gotowe ciasto rozwałkowujemy wałkiem, nie zapominając o podsypaniu mąką.
Krok 11 - PIEROGI RUSKIE foto
Górną powierzchnią szklanki wycinamy w cieście okręgi.
Krok 12 - PIEROGI RUSKIE foto
Wycięte z ciasta koła nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym.
Krok 13 - PIEROGI RUSKIE foto
Lepimy pierogi.
Krok 14 - PIEROGI RUSKIE foto
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Na gotującą się wodą wrzucamy wcześniej przygotowane pierogi.
Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Benita
Jeżeli zamierzamy zamrozić ugotowane pierogi zahartujmy je zimna wodą, a następnie osuszmy. Układając nie zapominajmy, by pierogi nie stykały się ze sobą. Po zamrożeniu schowajmy w szczelnie zamkniętym woreczku. Równie dobrze możemy zamrozić surowe

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 15.05.2015 11:56
moje ulubione
irenka 13.05.2015 16:41
przepyszne ,moje ulubione
Agata3 13.05.2015 16:01
mniam ruskie są znakomite a tak dawno nie jadłam :)
Janina 13.05.2015 15:10
Zawsze pyszne;)
Franciszek 13.05.2015 13:24
Pyszne pierogi
nogawkuchni 13.05.2015 12:59
Pierogi uwielbiam w każdym wydaniu,z każdym farszem,za ruskimi także przepadam,Twoje są bardzo apetyczne.
Aleksandra/Olcia 13.05.2015 12:42
dziś u mnie na obiadek
ania2610 13.05.2015 10:36
uwielbiam takie pierogi
gosia561 13.05.2015 10:32
fajny farsz
bertpvd 13.05.2015 10:24
pyszne pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat