Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 300-400 ml

Farsz

ziemniaki 1 kg
twaróg 200-250 g
cebula 1 szt.
oliwa do smażenia
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Na farsz obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. W między czasie przygotuj ciasto: na stolnicy zrób kopiec z mąki, dolewaj po trochę letniej wody i ugniataj rękami do powstania miękkiej kuli, przykryj ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Następnie na oliwie podsmaż pół cebuli, ziemniaki razem z twarogiem przeciśnij przez praskę, dodaj cebulkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Ciasto rozdziel na części i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wycinaj szklanką koła na, które nakładaj łyżeczką farsz. Pierogi dokładnie zlep palcami lub maszynką. Ugotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i jeszcze ok. 2 minut. Gotowe polej resztą usmażonej na złoto cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 04.01.2015 16:34
Uwielbiam ruskie pierogi,Twoje wyglądają bardzo smakowicie,muszę zrobić takich pierogów,bo już dość dawno ich u mnie nie było.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak