Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka

Farsz

  • twaróg

    250 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

Dodatki

  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    120 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi.
Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty. Po odcedzeniu podajemy z dodatkiem śmietany lub smażonej cebuli.
EmciaPichci
Pierogi po ugotowaniu można również usmażyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 24.07.2014 19:11
Smaczne pierogi.
asiczekz 24.07.2014 14:52
uwielbiam ruskie pierożki !
ben-ka 24.07.2014 11:08
No tak....klasyka polskiej kuchni.:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat