Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka

Farsz

twaróg 250 g
ziemniaki 1 kg
cebula 3 sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatki

cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
śmietana 18 proc 120 g

Porada

Pierogi po ugotowaniu można również usmażyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi.
Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty. Po odcedzeniu podajemy z dodatkiem śmietany lub smażonej cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 24.07.2014 19:11
Smaczne pierogi.
asiczekz 24.07.2014 14:52
uwielbiam ruskie pierożki !
ben-ka 24.07.2014 11:08
No tak....klasyka polskiej kuchni.:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak