Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka tortowa

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • olej

    2 łyżki
  • woda ciepła

    0,5 l

farsz

  • ziemniaki ugotowane

    800 kg
  • twaróg

    600 g
  • sól

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ze składników na ciasto zarobić delikatne i elastyczne ciasto.Odstawić na pół godziny.
ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę obrać i pokroić w kostke .zeszklić na oleju i dodac do ziemniaków z twarogiem.Dodac sól i pieprz ziołowy.Całość wymieszać.
Ciasto rozwałkować dość cienko ,wykrawać szklanką kóleczka .Na każdy krążek nakładać porcję farszu i sklejać pierogi.
Gotowe ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrząteki gotowac chwilę jeszcze po wypłynięciu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 01.07.2014 17:43
te najbardziej lubię
Pietruszka 19.06.2014 11:11
pyszne pierogi
Lis 19.06.2014 11:10
Pierogi zawsze pyszne - zwłaszcza ruskie:)
misia53 18.06.2014 23:56
na pierożki zawsze mam ochotę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat