Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
woda ciepła
Nadzienie:
ziemniaki 70 dkg
ser biały 20 dkg
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, wody dolać tyle ile zabierze mąka. Rozwałkować je bardzo cienko i szklanką wycinać krążki.

Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić drobno i usmażyć. Dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta, zaklejać i odkładać na posypana mąką deskę. Wrzucać na osoloną, gotująca się wodę i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażoną cebulką :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.03.2014 17:48
moje ulubione pierogi
Piotr-21 08.03.2014 10:17
mniam pierogi :)
gibli 08.03.2014 10:06
lubię pierożki)
Barbara/zuza22_85 08.03.2014 09:57
pyszne pierogi
Lidzia 08.03.2014 09:43
Po prostu pyszne.
Jarek123 08.03.2014 09:12
Lubie pierogi :)
czarrna 08.03.2014 09:11
Ja też :) Tylko kto by je codziennie robił :)
Konczi 08.03.2014 09:01
Takie pierogi mogłabym jeść codziennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak