Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 3 sztuki
woda
kartofle 5 sztuk
pieprz
sól
cebula 1 sztuka
margaryna
żółtko jajek 2 sztuki
ser biały 80 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Farsz:
Cebulę drobno pokroić i pzyszklić na margarynie.
W osolonej wodzie ugotować ziemniaki i wystudzić je oraz potłuc.
W misce wymieszać cebulę, ziemniaki, ser oraz żółtka.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Ciasto:
Do miski dać 1 kg mąki, 3 jajka, 0,5 litra zimnej wody. Wymieszać ręcznie. Po kawałku wyrabiać ciasto na stolnicy, podsypując mąką. Rozwałkować. Literatką wycinać na rozwałkowanym cieście koła.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Formować z ciasta i farszu kształt pierogów. Pierogi gotować w osolonej wodze. Gdy wypłyną na wierzch wody gotować jeszcze około 2 minuty. Podawać np. ze śmietaną lub z tłuszczem i boczkiem.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 22.08.2014 11:19
lubie brdzo pierozki
Ela15 21.07.2014 12:29
uwielbiam ruskie pierogi
halina17 17.02.2014 11:17
Bardzo lubię ruskie pierogi.
Janina 17.02.2014 10:01
Moje ulubione;)
Czyki 17.02.2014 08:01
Znakomite:)bardzo lubię:)
Magula 17.02.2014 07:54
Mój mąz lubi
adelajda 17.02.2014 07:45
jedne z moich ulubionych pierogów :)
agnieszka131919 17.02.2014 07:30
ulubione danie moich dzieci
Konczi 17.02.2014 07:27
uwielbiam ruskie pierogi z pikantnym farszem :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak